S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Dopravu zajištuje

 

U nás múžete platit

 

ZBOŽÍ V AKCI

cena před slevou 50 Kč
Naše cena 35 Kč
skladem > 5 ks
zboží v akci
Nejprodávanější
sleva 30 %

Lycopersicon lycopersicum

1ADF4

cena před slevou 30 Kč
Naše cena 15 Kč
není skladem
zboží v akci
sleva 50 %
cena před slevou 35 Kč
Naše cena 26 Kč
skladem < 6 ks
zboží v akci
sleva 25 %

KONTAKTY

gadar.cz
Prameny 601
73401 Karviná- Ráj
shop(a)gadar.cz

Úvod » SEMENA ZELENINY » HADÍ MORD ŠPANĚLSKÝ – ( Scorzonera hispanica), ČERNÝ KOŘEN, SKORZONERA /300 SEMEN/


        

HADÍ MORD ŠPANĚLSKÝ – ( Scorzonera hispanica), ČERNÝ KOŘEN, SKORZONERA /300 SEMEN/

skladem

 

novinka zboží v akci Nejprodávanější sleva 30%

Skladem: Skladem více jak 5 ks
Číslo produktu: Bv5
cena před slevou 39 Kč
Naše cena:
27 Kč (Nejsme plátci DPH)

do košíku:
  ks  
Hlídací pes

Kompletní specifikace

Hadí mord španělský, známý také jako skorzonera či černý kořen, je vytrvalá kořenová zelenina původem ze Středomoří. Pěstuje se pro své dlouhé, válcovité, tmavohnědé až černé kořeny s jemnou bílou dužinou, která po tepelné úpravě získává lahodnou chuť připomínající chřest či pastinák. Tato historicky ceněná zelenina se do Evropy rozšířila již v 16. století a dnes zažívá znovuobjevení díky svým výživovým hodnotám a delikátní chuti.

PĚSTOVÁNÍ

Semena hadího mordu španělského se vysévají od března do dubna do pařeniště a od května přímo na záhon. Vyséváme je do hloubky 2–3 cm s rozestupy řádků 30 cm a mezi jednotlivými rostlinami 5–8 cm. Klíčení trvá obvykle 14–21 dní při teplotě 12–18 °C. Rostlina vyžaduje slunné stanoviště a hlubokou, kyprou a humózní půdu, která je dobře propustná. Předplodiny by měly být rajčata, celer nebo špenát; nevhodné je pěstování po luštěninách, kapustovinách a mrkvi. Během růstu je třeba půdu udržovat rovnoměrně vlhkou a doporučuje se hnojení kompostem nebo vyzrálým hnojem, aby kořeny nerostly deformovaně.

SKLIZEŇ A SKLADOVÁNÍ

Sklizeň probíhá od října do listopadu, případně lze kořeny ponechat v půdě přes zimu. Kořeny se opatrně vyrývají, aby se nepolámaly. Po sklizni je vhodné je uložit do chladného, vlhkého sklepa ve vrstvě písku, kde vydrží i několik měsíců. Při zpracování je třeba odstranit slupku a ponořit kořeny do okyselené vody (např. s citronem), aby se zabránilo zhnědnutí dužiny.

VYUŽITÍ V KUCHYNI

Hadí mord má jemnou, nasládlou chuť s oříškovými tóny. Skvěle se hodí do polévek, omáček, pyré, dušených směsí či jako příloha k masu. Lze jej vařit, dusit, zapékat i smažit. Po uvaření má konzistenci podobnou chřestu a výborně se kombinuje s máslem, smetanou nebo bylinkami.

NUTRIČNÍ HODNOTA A PŘÍNOSY

Kořeny jsou bohaté na inulin, přírodní polysacharid vhodný pro diabetiky. Obsahují také vitaminy skupiny B, vitamin E, vápník, železo, hořčík a vlákninu. Pravidelná konzumace podporuje trávení, snižuje hladinu cholesterolu a napomáhá správné funkci metabolismu.

ZAHRADNÍ TIP / ZAJÍMAVOST

Při poranění kořene vytéká bílá latexová šťáva, která na vzduchu zasychá. Hadí mord španělský je nejen výživný, ale i dekorativní – během květu zdobí záhon žlutými úbory květů. Ve volné přírodě je tento druh v České republice považován za ohrožený, proto je jeho pěstování v zahradách vítanou formou zachování druhu.

Balení 3 gr cca 200 SEMEN

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

NmRjMDM2
Hlídací pes
Watch DOG


Informovat na e-mail při změně:


       když cena klesne pod

        když produkt bude na skladě


Zadejte Váš e-mail: