Úvod » SEMENA NA KLÍČKY » ČERNÁ ŘEDKEV SEMENA NA KLÍČKY /10 gramů/
Černá ředkev a její klíčky patří mezi další zdraví prospěšné rostliny. Klíčky se charakterizuji výraznou, ostřejší peprnou chuť a jsou bohaté na živiny. Klíčky nejen dobře chutnají, ale také dobře vypadají na talíři jako příloha či vhodně doplňují různé saláty. Lze použít i do polévek. Dobře chutnají v kombinaci s klíčky lucerny. (místo listové petržele) nebo na zdobení brambor. Velmi dobře nahrazuji pažitku a dobře ladí se smetanovou omáčkou, s majonézy a vaječnými saláty.
Tyto klíčky jsou optimální pro přípravu většiny salátů či příloh, pomazánek, nebo jen tak na chleba s tvarohem nebo máslem.
Klíčky černé ředkve obsahují řadu prospěšných vitamínů zejména vitamínu C (který zvyšuje odolnost těla a mají ho 2x více než kořen) a mikroelementů. Díky vysokému obsahu síry velmi dobře působí na kůži ( zdravý vzhled), vylepšuje stav vlasů a nehtů. Tyto klíčky jsou také bohatým zdrojem vitamínů E a B, betakarotenu, železa, síry, mědi, vápníku, hořčíku, draslíku a fosforu. Klíčky černé ředkve působí antibiotickým účinkem a pomáhá regeneraci a správnému fungování jater. Příznivě ovlivňují trávení zejména tučných jídel, pomáhají funkci žlučníku a proti ledvinovým kamenům. Pravidelná konzumace klíčků zeleniny snižuje riziko infarktů, obsahuje antioxidanty a látky působící proti tvorbě rakovinových buněk a obecně reguluji chod organismu a snižují množství zlého cholesterolu. Prospěšnost jednotlivých druhů semen je popsaná v jiných aukcích se semeny na klíčky.
Pokud nekonzumujeme v syrovém stavu, postačí trocha oleje na pánev a osmahnutí směsi klíčků. Takto podáváme jako přílohu, můžeme namixovat s vařenou rýží, nudlemi, orestovaným masem pokrájeným na plátky. Doporučujeme jak k přímé konzumaci, tak i k dalšímu zpracování
Obecně o klíčcích
Klíčky jsou naklíčená semena, které jsou pro náš organismus perfektním zdrojem vitamínů a dalších cenných látek. Klíčky lze doma vypěstovat buď v klíčící misce, nebo na vatě, kdy v podstatě za 10 dnů od výsevu máte k dispozici zelenou hmotu plnou minerálů a vitamínu. Klíčky jako takové jsou součástí v jídelníčků všech kultur jíž skoro 5000 let. Klíčky jsou nejbohatším zdrojem vitamínu E a ve srovnání s bílou moukou obsahují několikanásobně vyšší množství vitamínů skupiny B, vápníku, hořčíku, železa, fosforu a draslíku.
Ideální je konzumovat klíčky syrové, kdy si tak zachovají maximum výživných látek a vitamínů. Jsou ideální do salátů, pomazánek nebo na pečivo. Klíčky se konzumují celé včetně kořenů. Tepelnou úpravou ztrácejí část své výživné hodnoty. Klíčky pomáhají k celkové očistě organismu, podporují léčbu srdečních a cévních nemocí a zároveň jsou vynikajícím zdrojem energie, minerálů a vitamínů.
Klíčení semen ČERNÁ ŘEDKEV na klíčky
Semena nejdříve propláchneme ve vodě pokojové teploty. Semínka vysypeme do připravené a hlavně čisté nádoby a zalijeme vlažnou, již převařenou vodou. Namáčíme několik hodin – maximálně 10 hodin. Semena pak propláchneme. Mix necháme klíčit na tmavším místě, Klíčíme ve speciální misce na klíčky, kterou lze zakoupit u nás a která umožňuje klíčení více různých druhů klíčků najednou, nebo na vatě a na talíři nebo obyčejné misce, lze klíčit i v sklenici. Pravidelně proléváme vodou (2-3x denně, dokud všechny klíčky nevzejdou (3-5 dnů) První klíčky vhodné ke konzumaci se nám objeví po 5 až 7 dnech. Po vyklíčení klíčící miska by měla být umístěná na teplém místě (min. 18 stupňů C, max 22 stupňů C) a na světle, nikoliv na přímém slunci. Klíčky lze konzumovat od velikosti 2-3 cm, nejčastěji pak výhonky kolem 5 -6 cm. Před konzumací klíčky důkladně opláchnout. Klíčky uskladněné v chladničce vydrží týden.
Balení 10 gramů
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Solanum Lycopersicum L
RCB1