S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Dopravu zajištuje

 

U nás múžete platit

 

ZBOŽÍ V AKCI

cena před slevou 30 Kč
Naše cena 15 Kč
skladem > 5 ks
zboží v akci
sleva 50 %

Cucumis sativus L

OKR487

cena před slevou 49 Kč
Naše cena 39 Kč
skladem < 6 ks
zboží v akci
Nejprodávanější
sleva 20 %
Naše cena 29 Kč
skladem > 5 ks
zboží v akci
Nejprodávanější
sleva 25 %

KONTAKTY

gadar.cz
Prameny 601
73401 Karviná- Ráj
shop(a)gadar.cz

Úvod » SEMENA ZELENINY » OKURKO-PAPRIKA AČOKČA – EXOTICKÁ SPECIALITA /5 semen/


        

OKURKO-PAPRIKA AČOKČA – EXOTICKÁ SPECIALITA /5 semen/

Cyclantherea pedata „Caigua“

skladem

 

novinka zboží v akci Nejprodávanější sleva 20%

Skladem: Skladem více jak 5 ks
Číslo produktu: ANM12
cena před slevou 49 Kč
Naše cena:
39 Kč (Nejsme plátci DPH)

do košíku:
  ks  
Hlídací pes

Naši zákazníci také nakoupili

Obrázek:
Číslo produktu / Název zboží:
Skladem:
Cena:
POPÍNAVÉ CITRONOVÉ MINI OKURKY /5 semen/
MNM2
POPÍNAVÉ CITRONOVÉ MINI OKURKY /5 semen/
skladem
Naše cena 49 Kč

Kompletní specifikace

Ačokča (Cyclanthera pedata), nazývaná také „okurko-paprika“ nebo „caigua“, je méně známá, avšak velmi zajímavá zelenina původem z Jižní Ameriky. Tvoří zelené, protáhlé plody dlouhé až 12 cm, které tvarem připomínají papriku, ale chutí spíše okurku. Její exotický vzhled a jedinečná chuť z ní činí atraktivní zpestření každé zahrady i kuchyně.

PĚSTOVÁNÍ

Semena vyséváme od konce dubna do června, buď do sadbovačů, nebo přímo na záhon po posledních mrazech. Výsevní hloubka je 1–1,5 cm. Ideální teplota pro klíčení činí 21–23 °C a rostliny vzcházejí za 10–20 dní. Doporučený spon je cca 40–50 × 90–100 cm. Ačokča vyžaduje slunné až polostinné stanoviště, propustnou, humózní a živinami bohatou půdu. Rostliny jsou popínavé a ocení oporu, po které se mohou pnout.

SKLIZEŇ A SKLADOVÁNÍ

Sklizeň probíhá od července do září. Nejchutnější jsou mladé plody dlouhé 5–7 cm, které mají jemnou chuť a křupavou konzistenci. Starší plody lze využít i k tepelné úpravě. Sklizené plody lze několik dní uchovávat v lednici.

VYUŽITÍ V KUCHYNI

Mladé ačokče se konzumují čerstvé jako okurky – do salátů, sendvičů nebo k přímému zakousnutí. Větší plody lze plnit a zapékat podobně jako papriky, hodí se i do stir-fry směsí nebo k nakládání. V Latinské Americe je caigua oblíbenou součástí tradiční kuchyně.

NUTRIČNÍ HODNOTA A ZDRAVOTNÍ PŘÍNOSY

Ačokča je nízkokalorická zelenina bohatá na vlákninu, vitamín C a antioxidanty. Obsahuje také minerály (vápník, hořčík, draslík). Podporuje trávení, posiluje imunitní systém a díky obsahu antioxidantů přispívá k ochraně buněk před volnými radikály.

ZAHRADNÍ TIP / ZAJÍMAVOST

Ačokča je velmi dekorativní popínavá rostlina, která může posloužit i k rychlému zakrytí plotů či pergol. V domovině se využívá nejen v kuchyni, ale i v lidovém léčitelství. Její pěstování v našich podmínkách je stále raritou, takže na zahradě zaručeně zaujme pozornost.

Balení /5 semen/

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MWQ2MjZ
Hlídací pes
Watch DOG


Informovat na e-mail při změně:


       když cena klesne pod

        když produkt bude na skladě


Zadejte Váš e-mail: