Úvod » SEMENA NA KLÍČKY » MIZUNA – JAPONSKÁ HOŘČICE SEMENA NA KLÍČKY /5 gramů/
Číslo produktu / Název zboží: | ||||
---|---|---|---|---|
|
NK1 KLÍČÍCÍ BIOMISKA - TROJPATROVÁ NÁDOBA NA KLÍČENÍ SEMEN |
Naše cena 297 Kč |
Velmi exotická návštěva mezi klíčky - MIZUNA, japonská hořčice. Patří mezi velmi populární rostliny (u nás zatím ne, ale už se to mění). Jako jednoletá rostlina vytváří husté rozety péřovitých listů o lehce pikantní hořčicové chuti. Klíčky chutnají stejně. Jak klíčky, tak vzrostlé rostliny obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, z nichž jsou nejdůležitější přírodní antioxidanty - glukozinoly, vitamíny A, C. K a mnoho minerálních prvků, jako železo, draslík, hořčík, kyselinu listovou, které velmi prospívají imunitnímu systému, posilování kostí. Vylepšuje trávení a vybuzuje tvorbu žaludečních šťáv. Dále také obsahuje vlákninu, ale hlavně obsahuje KEMFEROL – rostlinný antioxidant, který blokuje šíření rakovinných buněk v organismu a chrání zdravé buňky. Také urychluje hojení dlouhodobých, těžce hojících se poškození tkání.
Jedna sklenice listů mizuny má pouze 14 kcal, proto se hodně používá jako součást diet. Jedlé jsou listy, lodyhy, květiny i semena.
Jako u všech klíčků nejlepších výsledku dosáhneme při přímé konzumaci čerstvých klíčků.
Tyto klíčky jsou optimální pro přípravu většiny salátů či příloh, rybích past, pomazánek, nebo jen tak na chleba s tvarohem nebo máslem. Pokud nekonzumujeme v syrovém stavu, postačí trocha oleje na pánev a osmahnutí směsi klíčků. Takto podáváme jako přílohu, můžeme namixovat s vařenou rýží, nudlemi, orestovaným masem pokrájeným na plátky. Doporučujeme jak k přímé konzumaci, tak i k dalšímu zpracování
Obecně o klíčcích
Klíčky jsou naklíčená semena, které jsou pro náš organismus perfektním zdrojem vitamínů a dalších cenných látek. Klíčky lze doma vypěstovat buď v klíčící misce, nebo na vatě, kdy v podstatě za 10 dnů od výsevu máte k dispozici zelenou hmotu plnou minerálů a vitamínu. Klíčky jako takové jsou součástí v jídelníčků všech kultur jíž skoro 5000 let. Klíčky jsou nejbohatším zdrojem vitamínu E a ve srovnání s bílou moukou obsahují několikanásobně vyšší množství vitamínů skupiny B, vápníku, hořčíku, železa, fosforu a draslíku.
Ideální je konzumovat klíčky syrové, kdy si tak zachovají maximum výživných látek a vitamínů. Jsou ideální do salátů, pomazánek nebo na pečivo. Klíčky se konzumují celé včetně kořenů. Tepelnou úpravou ztrácejí část své výživné hodnoty. Klíčky pomáhají k celkové očistě organismu, podporují léčbu srdečních a cévních nemocí a zároveň jsou vynikajícím zdrojem energie, minerálů a vitamínů.
Klíčení semen MIZUNA na klíčky
Semena nejdříve propláchneme ve vodě pokojové teploty. Semínka vysypeme do připravené a hlavně čisté nádoby a zalijeme vlažnou, již převařenou vodou. Namáčíme několik hodin – maximálně 12 hodin. Semena pak propláchneme. Mix necháme klíčit na světle místě, nikoliv na přímém slunci. Klíčíme ve speciální misce na klíčky, kterou lze zakoupit u nás a která umožňuje klíčení více různých druhů klíčků najednou, nebo na vatě a na talíři nebo obyčejné misce, lze klíčit i v sklenici. Pravidelně proléváme vodou (minimálně 2-3x denně, dokud všechny klíčky nevzejdou (3-5 dnů)). První klíčky vhodné ke konzumaci se nám objeví po 4 až 7 dnech. Po vyklíčení klíčící miska by měla být umístěná na teplém místě (min. 18 stupňů C, max 22 stupňů C) a na světle, nikoliv na přímém slunci. Minimálně 2 X DENNĚ KLÍČKY PROPLACHUJEME VODOU. Klíčky lze konzumovat od velikosti 3-5 cm, nejčastěji pak výhonky kolem 5 -7 cm. Před konzumací klíčky důkladně opláchnout. Klíčky uskladněné v chladničce vydrží týden. Uchovejte si text, k balení není přiložen takto podrobný návod
Balení 5 gramů
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Solanum Lycopersicum L
RCB1