Úvod » SEMENA ZELENINY » HADÍ MORD ŠPANĚLSKÝ, ČERNÝ KOŘEN, SKORZONERA /300 SEMEN/
Hadí mord lidově černý kořen se jako řada dalších, zapomenutých rostlin, vrátil do jídelníčku. Jak napovídá název, kořen je černý a dosahuje velikosti až 40 cm. Dužina je bílá a křehká, chuťově je jemná, s nádechem kokosu nebo mandlí.
Stejně jako kozí brada je hadí mord velmi zdravý a používá se zejména pro chutný kořen jako zelenina. Taktéž obsahuje vitamín A, B1, C a E. Velmi prospěšný v případě revmatizmu.
Vláknina obsažená v kořenu příznivě působí na zažívací trakt. Hlavním atributem kořene je, že osahuje INULIN (složený cukr) prospěšný pro diabetiky,
Lze konzumovat za syrova, podušenou, lze udělat krémovou polévku, lze použít do salátu i za syrova. Kořen podobný tvarem klasické mrkvi je až 40 cm velký a až 4 cm široký. Používá se vařený stejně jako chřest, jako příloha k masu. Před zpracováním a konzumaci obereme z černé kůrky.
Vyžaduje umístění na slunci, humózní a dobře prohnojenou půdu udržující vlhkost. Pozor na přehnojení, má to vliv na chuť kořenů.
Hadí mord lze použít i na bylinkové skalky jako květina, má hezké žluté kvítečky. Kvete od července do srpna. Odolný na mráz, pro jistotu přezimování přikryjte listím nebo chvojím.
Pěstování:
Setba: skleníkový výsev od počátku března do konce května, přímo do půdy od května na hloubku 1- 2 cm
Rozestupy: 30 cm x 5-8 cm
Květenství: květen až červenec až říjen (dle výsevu)
Sběr kořene: červenec až říjen, ale lze sbírat po celé zimní období až do jara
Balení 3 gr. /cca 200 SEMEN/
NEJPRODÁVANĚJŠÍ